Tisztítóidom

A házi csatorna hálózat kivitelezése kiépítése során szükséges a tisztítóidom és csatornatisztító akna elhelyezése. Csatorna építésekor a legkörültekintőbben kell eljárni, hogy szennyvíz elvezető rendszerünk vízzáró kivitelben készüljön el. A szivárgó nem teljesen tömör rendszer és a kivitelezés alatt elkövetett szerkezeti és kiépítési hibák növelik a csatornarendszer idő előtti meghibásodását. Növelik a kockázatot annak, hogy az üzemelés nem lesz gondmentes és gyakran lesz szükség csatornatisztító és duguláselhárító szakember segítségére. A duguláselhárítás elkerülhetetlen lesz, ha nem megfelelő a csatornacsövek lejtése és indokolatlanul sok csatorna idom, azaz irányváltás beépítésével építik a csatornahálózatunkat. Napjainkban a házi szennyvíz hálózat kiépítéséhez szükséges, régi betonozott tisztító aknákat szinte teljesen kiváltották a teljesen vízzáró gyári tisztító aknák és tisztító idomok.

Tisztítóidom beépítése

A dugulások elhárításában fontos szerepet töltenek be a tisztító idomok és a tisztító aknák. Ezért célszerű megfelelő mennyiségben alkalmazásuk és kialakításuk. Pincék vízszintes szennyvíz alapvezetékébe illetve függőleges csatorna strang kiépítésekor már követelmény hogy tisztítóidom kerül beépítésre. Ezek a gyári csatornatisztító idomok menetes záró kupakkal vannak ellátva, így ha a csatornahálózat eldugul és teljes mértékben nyomás alá kerülnek a csatornacsövek, lehetőség van a rendszer fokozatos tehermentesítésére a felesleges víz leengedésére. És nagy segítség a duguláselhárítás alkalmán használt duguláselhárító eszközök csatornába juttatásakor is. Ezáltal nem lesz szükség a rendszer megbontására tisztító nyílás vágására, ami következtében rengeteg szennyvíz juthat a pincénkbe. A záró kupakkal ellátott tisztítóidom beépítése épületen belül ajánlott.

Kültéri tisztítóidom használata

Épületen kívül, menetes kupak nélküli csatorna tisztítóidom, azaz T-idom kerül beépítésre a földi vezetékek kiépítése alkalmával. Melyeket célszerű minden irányváltásnál, de legalább tíz folyóméterenként, beépíteni. A gyakori duguláselhárítás elkerülhető, ha a 90-fokos csatorna idom helyett kettő 45-fokos idomot építünk be. A tisztító idom beépítése 90-fokos irányváltásnál történhet úgy is hogy a két 45-fokos idom közé építjük be a T-alakú tisztító idomot. A T-alakú tisztító idom beépítésével lehetőség nyílik csatornacsöveink mindkét irányban történő tisztítására.

kültéri csatorna tisztítóidom

Csatornahálózat ellenőrzése

Tisztító idomok alkalmazása lehetővé teszik számunkra a csatorna hálózat rendszeres ellenőrzését és karbantartását. A tisztító idomon keresztül lehetőségünk van a csatornahálózatban lerakódott és leülepedett szennyeződések házilagos tisztítására, slaggal történő átmosására, a dugulások kialakulásának megelőzésére. Ha rendszeresen ellenőrizzük és karbantartjuk, lefolyó csöveinket a tisztító nyílásokon keresztül megelőzhetjük a nagyobb dugulások kialakulását. Ezért minden kép indokolt, és javasolt a tisztítóidom beépítése.

Csatornatisztító idom beépítése, csatornahálózat karbantartása duguláselhárítása Budapest 06 20 942 0586

IMAGE
Tippek a házi dugulás elhárításhoz
2017. január 28. szombat
Dugulás elhárítás tippek A dugulás elhárítás sok esetben házilag is megoldható,... Cikk folytatása...
IMAGE
Csőtisztító spirál, az otthoni csodakütyü
2017. január 19. csütörtök
Kézi csőtisztító spirál használata A házi dugulás elhárítás során... Cikk folytatása...
IMAGE
Mindent az eldugult illemhelyekről
2016. december 28. szerda
Mindent az eldugult WC-kről Fontos, nem elhanyagolható feladat, bár érthető módon nem éppen közkedvelt a WC... Cikk folytatása...

Nyári Tibor duguláselhárító ev.
1237 Budapest Hrivnák Pál u. 21
Adószám: 65071689-1-43
Nyári Zoltán
és
Nyári Tibor 
víz-gáz-fűtésszerelő
telefonszámok :
06-20-942-0586
06-20-398-7569
nyarizoli.vizgaz@gmail.com

Levélküldés