Mi okozza a lefolyó glugyogását?

Miért glugyog a lefolyó mitől bugyborékol a csatornacső?

Ha furcsa, bugyborékoló hangot hallunk, amikor lefolyik a víz a kádban, a mosdóban vagy a mosogatóban, a rendszerben valószínűleg lerakódások keletkeztek. Erről gyakran kellemetlen szag is árulkodik. Ha szeretnénk megelőzni a komolyabb problémákat, például a dugulást, azonnal cselekednünk kell, és gondoskodni a vízvezeték falán található szennyeződés eltávolításáról. Ha szennyeződés rakódott le a csőrendszerben, a vezeték beszűkül, így a víz nehezen tud áthaladni rajta; a bugyborékolást az eltávozó levegő okozza. A lerakódás általában a csőbe kerülő vízkő, szappanmaradékok, mosogató- és tisztítószer-maradványok, haj- és szőrszálak, illetve bőr- és körömdarabkák miatt alakul ki, de akár zsíros szennyeződések és apró idegen tárgyak is kerülhetnek a lefolyóba.

Előzze meg a dugulást!

A bugyborékolás megállítása és a dugulás megelőzése végett ki kell tisztítanunk a lefolyót: ezt saját magunk is elvégezhetjük különböző házi praktikákkal, de szakemberre is bízhatjuk a dolgot. Használhatunk boltban kapható vegyszereket, de olcsóbb megoldásokhoz is folyamodhatunk. Számtalan, minden háztartásban megtalálható anyag alkalmas erre, például az ecet, a citromlé, a citromsav, a szódabikarbóna, a sütőpor vagy a trisó; ezekkel ráadásul a környezetünket is kímélhetjük.

Házi praktikák és szakszerű megoldások

Szórjunk szódabikarbónát vagy sütőport – amelynek szintén a szódabikarbóna a fő alkotóeleme – a lefolyóba, öntsünk rá ecetet vagy citromsavat, míg az pezsegni nem kezd, és hagyjuk hatni pár órán keresztül – vagy akár egész éjszakára is így maradhat. Reggel folyassunk rá bőven először forró, majd hideg vizet, és ellenőrizzük, hogy bugyborékol-e még a lefolyó. Ha nem sikerült házi praktikákkal orvosolni a problémát, hívjunk ki egy duguláselhárítással is foglalkozó vízszerelőt. A szakemberek általában mechanikus megoldásokat, például csőgörényt vagy nagynyomású tisztítást alkalmaznak a dugulás megszüntetéséhez. A módszerek előnye, hogy segítségükkel a lerakódások akár egy órán belül eltávolíthatók.

IMAGE
Tippek a házi dugulás elhárításhoz
2017. január 28. szombat
Dugulás elhárítás tippek A dugulás elhárítás sok esetben házilag is megoldható,... Cikk folytatása...
IMAGE
Csőtisztító spirál, az otthoni csodakütyü
2017. január 19. csütörtök
Kézi csőtisztító spirál használata A házi dugulás elhárítás során... Cikk folytatása...
IMAGE
Mindent az eldugult illemhelyekről
2016. december 28. szerda
Mindent az eldugult WC-kről Fontos, nem elhanyagolható feladat, bár érthető módon nem éppen közkedvelt a WC... Cikk folytatása...

Nyári Tibor duguláselhárító ev.
1237 Budapest Hrivnák Pál u. 21
Adószám: 65071689-1-43
Nyári Zoltán
és
Nyári Tibor 
víz-gáz-fűtésszerelő
telefonszámok :
06-20-942-0586
06-20-398-7569
nyarizoli.vizgaz@gmail.com

Levélküldés