Csatorna bekötés

Csatornahálózat kialakítása, csatorna bekötés

Új ház építésekor ki kell alakítani azt a csatornahálózatot, amely a háztartás szennyvizét elvezeti a telekhatáron belül elhelyezkedő tisztítóaknáig. A házi szennyvízcsatorna építésekor fokozottan figyelni kell a megfelelő csatornabekötésre, hiszen a kültéri csatorna helytelen szerelés miatt dugulás vagy más problémák is előfordulhatnak. A csatornahálózat kialakításához, illetve a vezeték az utcai csatornára való bekötéséhez tehát mindenképp érdemes szakember segítségét igénybe venni. A szennyvízcsatorna építése nem engedélyköteles, azonban be kell tartani különböző kötelező távolságokat: a csatornának az épülettől például legalább 1, a földkábeltől 0,8, a vízvezetéktől pedig 1 méterre kell elhelyezkednie.

 

Csatornahálózatunkba kizárólag háztartási szennyvíz vezethető. A szolgáltatók családi házunk esővíz elvezetését sem engedélyezi a közműcsatornába kötni, amit egyre gyakrabban ellenőriznek is. A régi emésztőgödröket mindenképp meg kell, szüntetni illetve fel kell tölteni, csatornázás alkalmával. Szabálytalan, ha régi derítő aknába folyik a szennyvíz és onnan folyik tovább a közmű csatornába.

Új építésű épület csatorna bekötés, csatornázás

A vízzáró kötés alkalmazása elengedhetetlen

A csatorna lejtése 1–1,5 cm lehet méterenként; ennek a cső mentén végig egyenletesnek kell lennie a dugulás megelőzése végett. Az ideális esetben KG–PVC-ből készült bekötővezeték ajánlott átmérője 110 mm. Annak megelőzésére, hogy a talajvíz a csatornába vagy a szennyvíz a csőből a talajba jusson, vízzáró kötést kell alkalmazni. A csatornahálózat kialakításánál arra kell törekedni, hogy a cső a legrövidebb úton jusson el a tisztítóaknáig. Ha a lakószint, ahonnan szeretnénk elvezetni a szennyvizet, mélyebben helyezkedik el az akna fedlapjánál, a csatornázás során a saját csatornaszakaszba egy torló csappantyút érdemes beépíteni, a szennyvíz visszaáramlását megakadályozandó.

Házi csatornahálózat kiépítése, bekötése

A csatorna szabályos bekötését a Csatornázási Művek ellenőrzi

A szennyvízcsatornán tisztítónyílásokat kell kialakítani, hogy ha a későbbiekben bármilyen probléma lépne fel, például a kültéri csatorna helytelen szerelés miatt dugulás alakul ki, a szakember könnyen hozzá tudjon férni a csövekhez, és ki tudja tisztítani azokat. A derítő túlfolyóját nem szabad a tisztítóaknába csatlakoztatni, hiszen az jelentős mértékben megterhelné a csatornát, és kellemetlen bűzt okozna. Azért is érdemes a fenti munkálatokhoz szakképzett vízszerelő segítségét kérni, hiszen a csatorna szabályos beépítését a Csatornázási Művek mérnöke egy helyszíni szemle keretében ellenőrzi.

Hívjon minket bizalommal
dugulashivjmost

Mobilról kattintva azonnal hívható!
Non-Stop készenléti szolgálat

Címkék

duguláselhárítás XIX.kerület duguláselhárítás Budapesten padló lefolyó dugulás akciós duguláselhárítás duguláselhárítás olcsón lefolyó dugulás megszűntetése kellemetlen szagok mosogató dugulás eldugult mosdó duguláselhárítása duguláselhárítás Csepel padlószifon szennyvízhálózat lefolyó tisztítása házilag wc lefolyó dugulás mosogató duguláselhárítás dugulás Budapest lefolyó dugulás eldugult mosogató vízvezeték szerelő padlóösszefolyó wc csésze lefolyó dugulás elhárítás duguláselhárítás XVI.kerület lefolyótisztítás otthon duguláselhárítás XIV.kerület Eldugult WC duguláselhárítás árak lefolyó Lefolyótisztítás duguláselhárítás IX.kerület duguláselhárítás V.kerület duguláselhárítás VI.kerület lefolyó tisztítás búraszifon duguláselhárítás VIII.kerület csatorna tisztítás mosogató lefolyó dugulás mosogató dugulás házilag mosogató lefolyó tisztítása csatorna dugulás csatornatisztítás házilag esővíz társasház wc dugulás duguláselhárítás XI.kerület mosogató lefolyó bűzelzáró csatornaszag megszüntetése duguláselhárítás III.kerület Árak wc duguláselhárítás házilag duguláselhárítás IV.kerület csatornaszellőztetés duguláselhárítás bontás nélkül dugulás csőtörés dugulás megszüntetése Lefolyótisztító szer dugulás wc dugulás elhárítás Budapest duguláselhárítás falbontás nélkül Wc dugulás megszüntetése Lefolyótisztítás Budapest duguláselhárítás eldugult mosdó Duguláselhárítás Budapest Budapest Lefolyótisztító csatornatisztítás mosdó dugulása duguláselhárítás 10. ker tisztító idom duguláselhárítás XXII.kerület mosogató duguláselhárítás ár duguláselhárítás XVIII.kerület wc duguláselhárítás wc lefolyó dugulás megszüntetése duguláselhárítás házilag lefolyó duguláselhárítás duguláselhárítás II.kerület duguláselhárítás 6.kerület olcsó duguláselhárítás Eldugult WC duguláselhárítása duguláselhárítás XXI.kerület duguláselhárítás XV.kerület duguláselhárítás 7.kerület duguláselhárítás VII.kerület mosdó duguláselhárítás házilag csatorna dugulás elhárítás lefolyó lejtése duguláselhárítás XIII.kerület olcsó csatornatisztítás szennyvíz bekötése duguláselhárítás XX.kerület lefolyótisztítók csatornaszag mosogató duguláselhárítás házilag csatornakamerázás duguláselhárítás XVII.kerület csatorna csőtörés eldugult padlóösszefolyó vízvezeték szerelés szennyvíz bekötés lefolyó dugulás okai Dugulás elhárítás duguláselhárítás fix áron mosogatógép duguláselhárítás X.kerület mosdó lefolyó dugulás Lefolyótisztítás házilag duguláselhárítás XXIII.kerület duguláselhárítás I.kerület mosdó duguláselhárítás azonnal szennyvízcsatorna dugulások eldugult mosogató szifon mosdó lefolyó dugulás megszűntetése vízvezeték mosdó dugulása ellen Eldugult mosogató duguláselhárítása duguláselhárító csőtisztító spirál dugulás elhárítása nedves törlőkendő duguláselhárítás XII.kerület
IMAGE
Tippek a házi dugulás elhárításhoz
2017. január 28. szombat
Dugulás elhárítás tippek A dugulás elhárítás sok esetben házilag is megoldható,... Cikk folytatása...
IMAGE
Csőtisztító spirál, az otthoni csodakütyü
2017. január 19. csütörtök
Kézi csőtisztító spirál használata A házi dugulás elhárítás során... Cikk folytatása...
IMAGE
Mindent az eldugult illemhelyekről
2016. december 28. szerda
Mindent az eldugult WC-kről Fontos, nem elhanyagolható feladat, bár érthető módon nem éppen közkedvelt a WC... Cikk folytatása...

Nyári Tibor duguláselhárító ev.
1237 Budapest Hrivnák Pál u. 21
Adószám: 65071689-1-43
Nyári Zoltán
és
Nyári Tibor 
víz-gáz-fűtésszerelő
telefonszámok :
06-20-942-0586
06-20-398-7569
nyarizoli.vizgaz@gmail.com

Levélküldés